Mondmotoriek

Mondmotoriek

Een goede motoriek van tong, lippen en wangen is heel belangrijk om goed te kunnen ademen, praten, eten en drinken. Er kan sprake zijn van een te hoge of te lage spierspanning en dat geeft problemen  met de mondmotoriek. De gevoeligheid in de mond  kan afwijkend zijn of de aansturing van de spieren verloopt niet goed.

Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen  spieren onderling verstoren. Denk aan foutieve slikgewoonten, mondademen, duimen, vingerzuigen, lispelen of slissen.

De praktijk is gespecialiseerd in het behandelen van:

  • Eet-en drinkproblemen bij 0-2 jarigen/ preverbale logopedie; 
  • Afwijkende mondgewoonten/Oro-myofunctionele therapie (OMFT); 
  • Mondmotorische problemen bij kinderen met een (ernstige) meervoudige beperking; 
  • Mondmotorische problemen bij kinderen met het DownSyndroom;
  • Mondmotorische problemen in het algemeen.

Wanneer er twijfel is over de mondmotoriek bij uw kind bel dan gerust voor een afspraak. Tijdens de eerste afspraak maken wij kennis met uw kind en middels een gesprek met u als ouder(s)/verzorger(s) krijgen wij uw kind volledig in beeld.


Tijdens de eerste behandeling wordt beoordeeld welk onderzoeksinstrument het meest passend is voor uw kind. Dit is onder andere afhankelijk van leeftijd en ontwikkelingsniveau.

Bij ons staat uw kind centraal. Wij zorgen dan ook voor een veilige omgeving waarin uw kind plezier in communiceren krijgt of blijft houden.

Voor uitgebreide informatie over behandelgebieden binnen de mondmotoriek kunt terecht op de volgende websites: